joi, 1 august 2013

Baklava








Baklavaua este un dulce, pacatos de bun si savuros.

E si normal, doar se regasea cu mult timp in urma, doar pe mesele imbelsugate ale sultanilor.

De ce pacatos !?

Pentru ca daca ai mancat o bucatica, trebuie sa te tii destul de tare, sa nu repeti.

Nu e atat de complicat pe cat se spune, iti trebuie doar vointa si rabdare...pana sa te infrupti din asa bunatate.

Restul e poveste.

Dupa timpul si priceperea fiecaruia se pot folosi foi cumparate sau foi preparate in casa.


Toate ingrendientele:



 


Foi:

2 pachete foi philo 


Ingrendiente umplutura:


500 gr nuci/migdale/fistic/alune, macinate sau taiate marunt, 3 linguri zahar, ½ lingurita scortisoara, 1 praf de vanilie.



Preparare umplutura:


Nucile se usuca 5 minute in cuptor, apoi dupa ce s-au racit se taie marunt sau se rasnesc.
Se amesteca cu zahar, scortisoara macinata si un plic de zahar vanilat.






Ingrendiente sirop:


½ kg miere de albine, ½ kg zahar, 1 litru apa, ½ lamaie, 50 ml apa de trandafiri.


Preparare sirop:


Zaharul si apa se pun la fiert la foc lent, pana capata consistenta, cca 20 minute. 
Cand e aproape gata, se adauga lamaia taiata felii. 
Dupa ce am luat siropul de pe foc, se adauga mierea si apa de trandafiri si se amesteca. 
Se lasa in asteptare, pana e gata baklavaua.






 Montarea baklavalei in tava:



Se unge tava de aragaz cu unt sau ulei, se aseaza 3 foi si se ung fiecare cu unt topit.
Deasupra se imprastie 1/3 amestec de nuca.






Se repeta operatia, iar ultimul rand va fi din foi. 






Se ung cu restul de unt si se da la rece pentru 30 de minute.
Se scoate si se taie in patrate, triunghiuri sau romburi.





Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade C, timp de cca 45 minute.
In functie de cuptor, cand baklavaua este rumena, se scoate si se toarna siropul deasupra pe toata suprafata.






Atentie: 

Siropul se toarna rece, peste baklavaua scoasa din cuptor, sau fierbinte, peste baklavaua racita.
Astfel foile se vor desprinde una de alta si baklavaua va capata volum.

Se acopera si cand s-a racit complet si se da la rece.
Se consuma dupa cel putin 12 ore, cand tot siropul s-a absorbit.





S-aveti pofta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu