sâmbătă, 14 aprilie 2012

Cozonac RosenKrantz


Va doresc tuturor
Paste fericit, pace in suflet si fericire, oriunde v-ati afla !!!





Cozonacul RosenKranz este o alta modalitate de a prezenta traditionalul nostru cozonac.
Prin adaugarea caramelului si asamblarea aluatului umplut in aceasta forma, rezulta un produs ce incanta privirea si mai ales papilele gustative.


Ingrendiente aluat:

8 oua, esenta de vanilie, esenta de rom, coaja rasa de lamaie, 300 ml lapte, 50 gr drojdie proaspata, 150 gr zahar, 250 gr iaurt, un praf de sare, 50 ml ulei, cca 1500 gr faina.




Ingrendiente crema de unt:
250 gr unt, 200 gr zahar


Ingrendiente umplutura:

450 gr miez de nuci, 50 gr zahar, 100 gr cacao, 100 ml lapte.


Ingrendiente caramel:

150 gr zahar.


Mod de preparare:

Miezul de nuca se prajeste timp de cateva minute la cuptor.
Se lasa la racorit apoi cu un cutit se maruntesc.





Crema de unt:

Se  mixeaza untul impreuna cu zaharul, pana obtinem o crema.




Caramelul:

In tava in care vom pune cozonacul la copt  se topeste zaharul pana obtine o culoare maronie.
Nu trebuie ars, pentru ca se amaraste.
Cand s-a topit complet, se invarte vasul astfel incat sa se acopere peretii interiori ai tavii.
Se lasa deoparte pana preparam cozonacul.

Umplutura: 

Nucile amestecate cu cacao si zaharul se amesteca cu laptele fierbinte.
Se omogenizeaza si se lasa la racit.


Aluatul:

Se cerne faina in vasul de framantat.
In mijlocul fainii se pun iaurtul, ouale, sarea, esentele si coaja rasa de lamaie.




Se adauga cate putin laptele cald in care am dizolvat in prealabil, zaharul si drojdia.




Se framanta adaugand cate putin ulei, pana obtinem un aluat elastic si nelipicios.
Nu se lasa la crescut.




Montajul  cozonacului:

Se intinde o foaie dreptunghiulara din jumatate de aluat.
Din cealalta jumatate am facut alti doi cozonaci in forme obisnuite.
Se unge pe toata suprafata cu crema de unt.




Deasupra se unge cu umplutura, apoi se ruleaza.





Se taie rondele in functie de marimea vasului in care coacem cozonacul.
 
Asezam rulourile cu distanta intre ele, in tava tapetata anterior cu caramel. 
 
Se acopera vasul cu o folie transparenta si se lasa la crescut 1 ora.
Se coace la temperatura de 180 grade C, timp de cca. 40 minute.
Cand e copt, se rastoarna imediat pentru a nu se intari caramelul.

Are o textura pufoasa in interior si crocant la exterior.

S-aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu